Andropauza, sau “menopauza masculină”, este legată de modificările hormonale care au loc în organismul bărbaților după o anumită vârstă.
Aceasta constă în reducerea producției de testosteron și atragerea după sine a disfuncțiilor erectile și lipsei libidoului.
Cuprins
Ce este “menopauza masculină” ?
Ei bine, deși ne poate face să credem că este asemănătoare cu cea feminină, nu este chiar așa.
Menopauza feminină se întâmplă tuturor femeilor, fiind o etapă normală din viața lor.
În schimb, menopauza masculină sau andropauza, este o afecțiune pe care nu experimentează toți bărbații. Aceasta influențează nivelul testosteronului și duce la disfuncții erectile în cele mai multe cazuri.
Organele masculine nu se opresc definitiv din cauza andropauzei, însă dacă nu contactați în timp util un medic care să vă ofere o soluție, precum un supliment alimentar sau pastile de potență, pot apărea complicații din cauza nivelului scăzut al hormonilor.
Simptomele menopauzei masculine
Atunci când andropauza începe să se instaleze, te vei confrunta cu o serie de simptome, intensitatea acestora diferă de la bărbat la bărbat. Iată însă care sunt cele mai des întâlnite simptome de către bărbații trecuți de o anumită vârstă:
- Energie scăzută;
- Au frecvent stări de tristețe profundă, anxietate, uneori se ajunge chiar și până la depresie;
- Scăderea încrederii în sine și a motivației, devenind delăsători și fără chef de viață;
- Nu se mai pot concentra și au probleme legate de somn;
- Greutate crescută, corpul tinde să ia în greutate atunci când menopauza masculină își face apariția. De altfel, scade și masa musculară.
- Dezvoltarea sânilor (ginecomastie), se poate întâmpla și ca aceștia să se umfle sau să prezinte o senzație de sensibilitate;
- Apariția disfuncțiilor erectile și a libidoului scăzut;
- Apariția infertilității;
- Bufeuri;
- Pierderea părului;
- Micșorarea testiculelor.
Cauzele andropauzei
Menopauza masculină nu se manifestă la toți bărbații.
Așadar, ce au făcut greșit de-a lungul vieții bărbații care se aleg cu aceasta afecțiune?
Principalele cauze ale andropauzei se datorează stilului de viață sau anumitor probleme psihologice. În ceea ce privește problemele psihologice, acestea se pot datora: stresului, depresiei și/sau anxietății.
De asemenea, pot apărea și cauze fizice care să favorizeze apariția disfuncțiilor erectile și la andropauzei, precum: afecțiuni ale vaselor de sînge care modifică forma acestora.
Printre cauzele apariției menopauzei masculine se mai numără și: un program de somn defectuos, o dietă necorespunzătoare, diferite vicii (alcool, tutun sau droguri), o stimă de sine scăzută, etc.
Cum este diagnosticata menopauza masculină ?
Simptomele andropauzei sunt similare cu ale altor afecțiuni, așadar, după ce medicul le va exclude pe celelalte, îți va putea pune diagnosticul de andropauza.
Trebuie să știi însă, că unele dintre simptomele ce se răsfrâng asupra organismului și au legătură cu andropauza sunt în mare parte normale și firești odată cu îmbătrânirea, și nu pot dispărea complet dacă urmezi un tratament, ci pot fi doar ținute pe loc, fără a se agrava.
Tratament
Este important să iei atitudine încă de la primele simptome, pentru a le stopa agravarea. Iată care sunt modalitățile de tratament pe care le poți adopta:
1. Terapie cu testosteron
Este cel mai des întâlnit tip de tratament la bărbații care ajung la andropauză. Tratamentul cu testosteron nu doar că ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei masculine, acesta îți poate îmbunătății considerabil viața din mai multe puncte de vedere.
Îți poți îmbunătății nivelul de testosteron din organism prin mai multe moduri: plasture cu testosteron, gel cu testosteron, capsule și injecții cu testosteron.
Înainte să faci alegerea de a urma tratamentul cu testosteron, consultă mai întâi medicul, pentru a te asigura că nu te supui nici unui risc și pentru a-ți recomanda metoda potrivită de administrare a testosteronului.
2. Medicamente antidepresive
Sunt potrivite pentru bărbații care prezintă simptome de depresie, anxietate și stres intens.
Medicamentele pentru depresie te vor ajuta să ai o părere mai bună despre tine, te vor face mai vesel și îți vor da mai multă energie, care se va simții într-un mod pozitiv și în pat, acolo unde randamentul va fi mult mai ridicat.
3. Schimbări ale stilului de viață
Să adopte un stil de viață sănătos este cea mai bună alegere pe care poți s-o faci pentru sănătatea ta. Va trebui să îți reconsideri atât somnul, cât și activitatea fizică și alimentația.
Atunci când vei creea un echilibru armonios între toți acești trei factori, îți vei îmbunătății considerabil viața.
Lucru care se va vedea și în rezultatele pe care le vei avea în pat, deoarece stilul de viață sănătos ajută extrem de mult la îmbunătățirea potenței și la reducerea disfuncțiilor erectile.