La baza unei relații de cuplu sănătoase și armonioase, stă un apetit sexual bun.
Foarte multe persoane se întreabă care este nivelul normal al libidoului (apetitului sexual), cum se poate măsura și cum se manifestă mai exact un apetit sexual normal.
Despre toate aceste lucruri vom discuta în rândurile ce vor urma.
Cum arată un apetit sexual normal ?
Apetitul sexual poate fi influențat de numeroși factori. Aceștia diferă de la persoană la persoană. Principalii factori sunt: factorii genetici, fiziologici și cei de mediu.
În cazul bărbaților, apetitul sexual se menține în mare parte la același nivel de-a lungul anilor, pe când la femei, acesta variază, scăzând considerabil cu timpul.
Principalul factor care influențează nivelul normal al apetitului sexual este vârsta.
În ceea ce privește femeile, apetitul sexual le este modificat constant, deoarece există factori precum hormonii, influențele fiziologice și sociale, ciclul menstrual și ovulația. După 40 de ani, libidoul începe ușor-ușor să scadă, iar după 50 de ani, dorința sexuală descrește în mod natural.
În mod normal, în cazul relațiilor stabile, partidele de sex au loc de 3-4 ori pe săptămână. În cazul cuplurilor căsătorite, media este de 1-3 ori pe săptămână, înainte de apariția copiilor. După aceea, actele sexuale scad considerabil.
Cauzele lipsei de apetit sexual
Cu siguranță ți-ai dat seama din rândurile anterioare că apetitul sexual depinde de foarte mulți factori, acest lucru face ca apetitul să poată deveni o problemă indiferent de vârstă. Cauzele sunt numeroase, iată-le pe cele mai frecvente:
-
Menopauză/Andropauză
La menopauză, organismul femeilor trece printr-o mulțime de transformări din cauza schimbărilor hormonale. Menopauza face femeile să se confrunte cu o serie de probleme care le afectează viața de zi cu zi, scăzându-le libidoul.
Unul dintre simptomele menopauzei este atrofia vaginală, care provoacă dureri și sângerări în timpul actului sexual, făcând astfel femeile să renunțe la sex după o anumită vârstă.
Atrofia vaginală poate fi însă tratată, nu trece de la sine.
Andropauza este un fel de “menopauză” a bărbaților. Se manifestă după vârsta de 50 de ani și este descrisă prin scăderea producției de testosteron, care duce la pierderea treptată a libidoului.
-
Vârsta
Înaintarea în vârstă aduce cu sine o mulțime de probleme de sănătate, dar și alte lucruri normale, precum schimbările hormonale produse de menopauză (în cazul femeilor) și andropauză (în cazul bărbaților). Oboseala și stresul acumulat de-a lungul anilor, care își fac simțită prezența cel mai tare la bătrânețe, sunt de asemenea factori ce influențează libidoul.
-
Problemele mentale
Din cauza acestora, scăderea apetitului sexual poate fi bruscă, însă nu ireversibilă. Problemele mentale care acad apetitul sexual sunt deseori depresia, anxietatea sau alte afecțiuni de acest gen.
-
Obezitate
Obezitatea afectează destul de mult satisfacția sexuală.
Iar dacă ambii parteneri au probleme cu greutatea, apetitul sexual este cu adevărat pus în pericol.
Obezitatea creează probleme în special în cazul bărbaților, care se confruntă din cauza ei cu disfuncții erectile, fapt ce le cauzează scăderea treptată a apetitului sexual.
-
Utilizarea anumitor tipuri de medicamente
Există anumite tratamente medicamentoase care pot afecta activitatea sexuală.
Cele mai întâlnite astfel de tratamente sunt cele destinate bolilor cardiovasculare, deoarece o mare parte din ele duc la disfuncții erectile.
În cazul în care ești supus unul astfel de tratament, iar viața ta sexuală începe să se degradeze, consultă un medic, spune-i despre problema ta și cere un alt tip de tratament.
-
Alte probleme
Apetitul sexual scăzut își poate avea originile și în alte cauze, precum: anemie, consumul exagerat de alcool, consumul de substanțe interzise, boli cronice (ex. diabetul), primul an de creștere al unui copil (în cazul femeilor), stresul accentuat, diferite traume/abuzuri, probleme în viața de cuplu etc.
Cum crești apetitul sexual
Scaderea apetitului sexual nu înseamnă reducerea partidelor de sex sau chiar dispariția definitivă a acestora. La fel ca în cazul oricărei alte probleme, și apetitul sexual scăzut poate fi îmbunătățit, și adus la niște valori normale.
Iată ce îți recomandăm noi:
1. Afrodisiace
Există foarte multe tipuri de afrodisiace puternice, dacă te informezi puțin, cu siguranță vei avea de unde alege. Există fructe afrodisiace, legume, parfumuri, lumânări, uleiuri și chiar loțiuni, toate au o caracteristică comună, aceea că te vor face să ai chef de sex.
2. Creșterea testosteronului
O poți face pe cale naturală, prin diferite alimente sau suplimente alimentare, sau pe cale medicamentoasă. Pentru a alege varianta potrivită pentru creșterea testosteronului și a știi ce e cel mai bine pentru organismul meu, cere mai întâi părerea unui medic.
3. Îmbunătățește-ți calitatea somnului
Oboseala și stresul acumulate de-a lungul timpului te pot face să te detașezi de sex, și să uiți cât de plăcut este. Un somn odihnitor te va ajuta să ai mai mult chef să întreții relații sexuale și să dai și un randament mai bun în pat.